Af Kule Manastırı Fethiye

Af Kule Manastırı Fethiye

Fethiye Af Kule Manastırı Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Kayaköy'ün batısında bulunmaktadır. Afkule Manastırı, denizden 245 m yüksekliktedir. Afkule Manastırı’na gitmek için Kayaköy Mahallesi’nden Gemile Koyu’na giden asfalt yoldaki Afkule yön tabelasından sağa orman yoluna girmek gerekmektedir. Oldukça bozuk, stabilize bu orman yolu 950 m sonra araç trafiğine kapanmaktadır. Afkule Manastırı’na ulaşım bundan sonra yaklaşık 870 m’lik küçük bir patikadan sağlanmaktadır.

Afkule Manastırı’nın merkezi ana kilisesi “katholikon” iki katlı bir kaya şapelidir. Manastır avlusundaki şapellerin mezar şapeli olarak kullanılıp kullanılmadıkları belirsizdir. Paganist inançlardan tek tanrılı dinlere mağaralar, metafizik dünyalara açılan, mitolojik anlatıların, anlamların sarmalıyla kuşatılmış metaforik mekânlardır. Afkule Manastırı merkezi ana kilisesi inşa tekniği, ana kaya kütlesindeki doğal boşluğun kapatılmasına dayanmaktadır. Manastırda sadece kaya boşluklarının kapatılması yeterli görülmeyerek kaya yüzeyinde bağımsız dış mimari yapıların inşasına da başvurulmuştur. Bu inşa tekniğinin en tanınmış örneği Sümela Manastırıdır.

Afkule Manastırı’nın gerek mimari özellikleri gerekse de inşa tekniği göz önünde bulundurulduğunda yapının 19.yy. özellikleri gösterdiği anlaşılmaktadır. Manastır muhtemelen 19. yy’ın başında inşa edilmiş, 20. yy’ın başında ise terk edilmiş olmalıdır. Manastırdaki mimari yapıların anıtsal olmaktan uzak boyutları, sade ve basit inşa teknikleri bu kompleksin köklü bir manastır olmadığını, daha çok yerel hizmete yönelik faaliyet gösterdiğinin işaretidir. Bu bağlamda Afkule Manastırı’nın kuruluş ve gelişim izlerini Osmanlı Dönemi içerisinde bulmaktayız.

Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Matbaası’nın H. 1328/M. 1910 tarihli Makri, Köyceğiz, Ovacık ve civarı haritasında7 Afkule manastırının bulunduğu yerde Âyos Lefteryos Manastırı adına yer verilmiştir. Yine Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Matbaası tarafından basılan 1/200.000 ölçekli harita paftasında Âyos Lefteryos Manastırı görülmektedir. Bu iki haritanın aksine 20. yüzyıl öncesine ait yerli ya da yabancı haritalarda ise Afkule Manastırı’nın gösterimine rastlanılmamaktadır.

İnşa kitabesi bulunmayan Afkule Fethiye Manastırı'nın,inşaat ruhsatını içeren yazılı bir Osmanlı belgesine henüz rastlanmamıştır.

 

 

Af Kule Manastırı